Het kan soms zo enorm lastig zijn om het mooiste licht van de dag vast te leggen. Waarschijnlijk ben jij ook al tegen allemaal struggels aangelopen. Je was helemaal klaar voor de mooiste fotoshoot, de zon scheen prachtig, maar je instellingen werkten totaal niet mee. Je wist even niet hoe je de zon nu het beste kon vangen en welke positie je nu moest innemen ten opzichte van de zon: Hoe voorkom ik dat er te veel licht in mijn foto zit? Wat doe ik als de zon fel in mijn lens schijnt? Hoe leg ik dat prachtige zijlicht vast? En hoe creëer ik een mooie silhouet zonder dat het resultaat tegenvalt?
Het klinkt misschien cliché, maar het is echt een kwestie van veel oefenen. Gelukkig kun je met de juiste technieken leren hoe je het licht volledig naar jouw hand zet. In deze blog neem ik je mee in de drie handige tips die je wellicht kunt meenemen tijdens jouw shoots.
Tip 1: Alles draait om balans
Ondertussen weet jij dat een Golden Hour is het mooiste moment van de dag is om te fotograferen, maar ook het moeilijkste. Het licht is prachtig, zacht, warm, maar het verandert snel. Dit maakt het soms moeilijk om de juiste instellingen te kiezen en je foto goed belicht te kunnen krijgen.
Het begint allemaal met de juiste instellingen van je camera. Dat klinkt vrij logisch, zal je zeggen. Jij weet ook dat de belichtingsdriehoek, sluitertijd, diafragma en ISO een enorme invloed hebben op het eindresultaat. Want met een sluitertijd die te lang openstaat krijg je onscherpe foto’s. Een ISO die veelste hoog staat, zorgt voor ruis. En een klein diafragma vermindert niet alleen je Bokeh-effect, maar laat ook minder licht binnen in je lens. Het juiste gebruik van deze instellingen kan het verschil maken tussen een foto die goed is en een foto die echt geweldig is. En ondanks dat je deze kennis paraat hebt, blijft het toch lastig om tijdens de fotoshoot je instellingen continu goed bij te houden.
Je werkt tijdens een Golden Hour Shoot van fel licht, naar steeds warmer wordend licht toe. Je begint dus met een hele snelle sluitertijd en naarmate de avond vordert moet je deze sluitertijd continu aanpassen om de juiste belichting te krijgen. Dan komt de ISO om de hoek kijken. Omdat mijn sluitertijd niet onder het getal 1/320 komt, moet de ISO licht gaan toevoegen. Maak ik namelijk mijn foto te donker, dan krijg ik in de nabewerking de personen in beeld niet meer goed bewerkt. Lichaamsdelen zijn te donker geschoten en heel lastig weer recht te trekken. Een beetje onderbelichten mag uiteraard, maar wees hier voorzichtig in.
Jouw sluitertijd, ISO en diafragma moeten dus constant in balans zijn om de juist belichtte foto te krijgen. Je instellingen mogen niet te donker en ook zeker niet te licht zijn. Pas deze instellingen continu aan tijdens jouw Golden Hour shoot. Bekijk in Lightroom of jouw instellingen de juiste waren en geef jezelf feedback.
Tip 2: De zon en zijn (on)mogelijkheden
Je wilt niets liever dan dat de zon schijnt tijdens een Golden Hour shoot. Maar als je daar dan staat, op jouw shootlocatie met een felle zon in de lucht, vind je het even niet meer zo leuk. Want die felbegeerde zon kan soms ook een enorme lastpak zijn. Irritante lensflare, onscherpe beelden, gekke kleurverschillen. Allemaal onmogelijkheden die je liever niet wilt in je foto’s.
Hoe voorkom je dit allemaal? Allereerst moet je weten wanneer en vooral ook hoe je de zon in je lens kan vangen. Want niet elk moment en niet alle soorten zonsondergangen zijn geschikt om de zon rechtstreeks in je lens te vangen.
Ik leer je heel veel verschillende manieren waarop je de zon kan vangen. De zon vangen is niet altijd makkelijk, maar wel het mooiste om te kunnen doen. Het vraagt creativiteit en oplettendheid en als het lukt tilt het jouw galerij meteen naar een enorm hoog level!
Zo kan je bijvoorbeeld bij een felle zonsondergang waarbij er geen wolkje aan de lucht te zien is, jouw onderwerp liever niet in de felle lucht zetten. Zorg er bij een felle lucht voor, dat er achter jouw onderwerp natuur is. Zo voorkom je dat je uitgebeten lichaamsdelen, zoals hoofden krijgt. Een felle lucht krijg jij nooit goed belicht. Het belangrijkste is jouw onderwerp, deze moet goed belicht zijn. En dat lukt je het beste als hier een mooie achtergrond en niet teveel lucht bij is.
Tip 3: Check, check, dubbelcheck!
Het is een enorme valkuil voor fotografen: constant blijven schieten om maar geen moment te missen. Waarschijnlijk ren jij ook van hot naar her om het perfecte beeld te kunnen vangen. Stel je voor dat je net iets mist en daardoor niet die ene fantastische foto kan maken?
Thuis haal jij je volle sd-kaartje leeg en je kan jezelf wel voor je hoofd slaan. Want je hebt dan wel enorm veel foto’s gemaakt, je hebt ze tijdens de fotoshoot nooit gecheckt. En zo heb je dus ook niet gezien dat de zon heel veel foto’s onbruikbaar heeft gemaakt. Lensflare op plekken waar je ze niet wilt hebben, onscherpe korrelige beelden, gekke kleurverschillen. Jij wilde de mooiste beelden maken, maar door je enthousiasme is een beetje het tegenovergestelde gebeurd. Had je nu maar gecheckt!
Leer het jezelf aan om tijdens een fotoshoot niet als een dolle maar door te willen klikken, maar om de rust te nemen en je foto’s te checken. Neem na bepaalde poses even je foto’s door, check of het licht echt wel goed was, de zon geen gekke dingen heeft gedaan en of je dus door kunt naar de volgende momenten/poses. En zie je iets in je beelden waar je niet happy mee bent? Doe dan de pose of dat moment gewoon nog een keer over. Vinden je mensen voor je camera echt niet erg en jij hebt weer de kans om het dit keer wel goed te doen en zo een waanzinnige foto te kunnen maken.
Wil je meer leren over het vangen van het mooiste licht? Dan heb ik speciaal voor jou de ‘Mini Cursus – ‘Licht Vangen’ samengesteld.
In deze cursus heb ik een aantal hoofdstukken uit mijn uitgebreide online Golden Hour cursus samengevoegd. Hier leer je alles over de juiste instellingen die je nodig hebt voor een Golden Hour shoot. Daarnaast deel ik enkele unieke technieken om het mooiste licht vast te leggen. Met alleen al deze kennis zul jij je Golden Hour shoots naar een hoger niveau tillen.